Nieuwsbrief November 2015 Autisme Digi Game

Beste lezers,

Autisme Emotie Herkenning Digi Game - promo plaatje

Hierbij de nieuwsbrief waarin we je meer vertellen over:

Kijk hier als je nog na wilt lezen waar het project over gaat. Klik hier als je andere nieuwsbrieven wilt lezen of als je ook twee maandelijks op de hoogte gehouden wilt worden.

Wat is er de afgelopen periode gebeurd?

We hebben met een aantal nieuwe partijen gesproken over het concept en net als bij de vorige gesprekken reageerden ook zij erg enthousiast op het idee. Lees hier verder wie we gesproken hebben .....

  • Twee jongeren met ASS en emotieherkenningsproblemen.
  • Docent STIP VSO, voortgezet speciaal onderwijs
  • Twee docenten Krommerijn College, voortgezet speciaal onderwijs
  • GZ psycholoog die specialist is op het gebied van autisme bij ’s Heerenloo. Instelling voor mensen met een beperking.
  • Drie innovatie stimuleerders bij Vilans. Vilans is specialist in het ontwikkelen en helpen toepassen van kennis die de langdurende zorg blijvend verbetert.
  • Onderzoeker Hogeschool Arnhem op het gebied van eHealth in combinatie met autisme

Dit waren erg waardevolle gesprekken.

Met de volgende partijen hadden we reeds al gesproken:
Lees meer .....

  • eHealth projectleider Amerpoort: instelling voor verstandelijk beperkten
  • drie personen met autisme
  • Begeleider Reinaerde: instelling voor verstandelijk beperkten
  • Cognitief gedragstherapeut Abrona: instelling voor verstandelijk beperkten
  • Onderzoeker & GZ psycholoog Karakter: behandelcentrum voor kinderen met gedragsproblemen.
  • Psycholoog Autisme Kennis Centrum Utrecht: diagnosticeert autisme en behandelt
  • GZ psycholoog Dokter Bosman GGZ: psychische hulp voor kinderen en volwassenen.
  • Onderzoeker in Opleiding (AIO) Leiden universiteit, gespecialiseerd in sociale cognitie & psychopathologie bij kinderen en volwassen
 
Autisme emotie herkenning digi game interview verzoek NVA siteOm input te krijgen op het concept vanuit de mensen met ASS, heeft de Nederlandse Vereniging van Autisme (NVA) onze oproep op haar site geplaatst. Hier komen aanmeldingen voor binnen. Mocht je zelf nog iemand kennen die hier interesse in heeft, stuur de oproep door!

De subsidie die we hadden aangevraagd bij het stimuleringsfonds is afgewezen. De twee voornaamste redenen zijn:
1) De doelen die wij nastreven liggen niet in het verlengde van het fonds. Daar is weinig aan te doen. Wel binnenkort nieuwe en betere kansen (zie verderop)!
2) De fase waarin we nu nog zitten is nog te prematuur: we missen nog de onderbouwing (theoretisch kader) en samenwerkingspartners. Met beide zijn we bezig, dus begin 2016 gaat dit wel lukken!


Als laatste hebben we vele onderzoeken verzameld gerelateerd aan de emotie herkenningsproblematiek en aan gaming onder ASS’ers. Deze worden verwerkt in het theoretisch kader. Mocht je zelf nog iets hebben liggen dat interessant is, dan zien we dat graag langskomen.

Interessante informatie over methodes en materialen

Inmiddels hebben we diverse inzichten verkregen over emotie herkenning, interpretatie, etc. in relatie tot autisme. Deze inzichten gaan we de komende tijd ordenen, maar we kunnen al vast een aantal interessante tools, video’s en artikelen met jullie delen.

Tijdens de gesprekken hoorde we van vele behandelaren dat ze weinig of geen materialen hebben om mee te oefenen. we zijn het één en ander tegen gekomen en denk dat jullie er wel wat aan hebben:

  • Methode om schriftelijk te communiceren over hoe jij je voelt. De plaatjes kunnen ook gebruikt worden om te oefenen met gezichtsuitdrukkingen.
  • Overzicht van 21 emoties met visuele weergave. Volgens dit onderzoek zijn dit verschillende emoties die een mens kan uitstralen. Kijk hier voor de samenvatting van het artikel.
  • Beschrijving van hoe emotie herkenning & interpretatie bij mensen met ASS getraind kan worden met analoge methodes. Dit stuk is geschreven door een Amerikaanse speciaal onderwijs docent en autisme specialist.

We hebben diverse soorten methoden voorbij horen komen hoe emotie herkenning en interpretatie geleerd kan worden. Een serious game is één van opties die de sterke kanten van deze methoden samen kan brengen. Één van de methoden is het gebruik van films en series. Hieronder vertelt Daniël hoe films hem hebben geholpen om emoties beter te leren herkennen.
https://www.youtube.com/watch?v=DWyhuEtK0gc

Eerste ideeën over spelmechanismen serious game

Joost, onze game- & grafisch designer heeft voor de subsidie aanvraag voorbeelden (ook wel mock-ups genoemd) gemaakt van mogelijke spelmechanismen. Hieronder kan je er een aantal van bekijken. Let wel: deze voorbeelden geven niet weer hoe het spel er uit komt te zien en wat voor type spel het wordt! Dat is iets wat we tijdens het project gaan uitzoeken en ontwikkelen in samenwerking met mensen met ASS, verwanten, behandelaren en onderzoekers.

Kijk voor meer informatie over de eerste conceptideeën van het spel op deze pagina.
Hier vindt een toelichting op het spelthema (Wat is er gebeurd op Stoneface Island?), voorbeelden van mogelijk gamevormen en de relatie met het trainen van emotie anticipatie vaardigheden.

Wat is de verdere planning?

De komende tijd gaan we:

  • Verder met jongeren / jong volwassenen met ASS interviewen
  • Theoretisch kader beschrijven over emotieherkenning, interpretatie, etc. bij autisme; leervormen op dit gebied; relatie emotie, autisme & gaming;. Dit dient als inhoudelijke onderbouwing voor het project. Hierbij zijn er een aantal personen uit het werkveld die meelezen en het stuk reviewen.
  • Subsidie aanvragen bij het stimuleringsfonds met als thema Applied Games. Deadline 2 december. Het is een fonds die matcht met het project qua doelstellingen!
  • Meer inhoud over het project op de site plaatsen. Op de hoofdsite is de informatie ge-update op basis van de huidige inzichten. Hier komt de komende tijd meer inhoudelijke informatie over het project te staan.

Hierna maken we een projectvoorstel die aanbied aan instellingen, onderzoeks- & behandelcentra, en speciaal voortgezet onderwijs. We zijn namelijk op zoek naar een hoofdpartner en co-partners/financierders die in het project willen participeren om een emotie herkenning & interpretatie behandelmethodiek neer te zetten.

Mocht je op één van bovenstaande punten tips of input hebben, dan zien we die graag voorbij komen.

Kijk hier als je nog na wilt lezen waar het project over gaat. Klik hier als je andere nieuwsbrieven wilt lezen of als je ook twee maandelijks op de hoogte gehouden wilt worden.

Groeten, mede namens Guido (game ontwikkelaar en programmeur) en Joost (spel en grafisch ontwerp),

Ruud
Projectleider

Log in om reacties te kunnen plaatsen en te lezen.